5 stappen voor 500% meer focus
11 mei 2020 

5 stappen voor 500% meer focus

Vorige week deelde ik al de 7 redenen om NU je focus te verbeteren. Niet gelezen? Dan raad ik je aan om eerst op de link te klikken en deze blog te lezen. Het zal je aanzetten om in beweging komen. Om je focus te verbeteren en zo je doelen te behalen. Of het nou een omzet- of impact-doel is. Focus is key om het te realiseren. ‘Focus is wat mij betreft het meest waardevolle dat jij jezelf als ondernemer kunt gunnen.’ Zeker als je impact wilt maken als mens en met je bedrijf.

Focus simplifies your life

&

Garantie ‘zonder focus’ = de kans aanzienlijk groter dat je bij de 60% ZZP-ers behoort die er binnen 5 jaar mee stopt.

En laten we eerlijk zijn. Deze Corona crisis geeft extra uitdagingen, waardoor je waarschijnlijk nog eerder dan 5 jaar stopt. Maar genoeg zwart-kijkerij. Ik ga je helpen. Door deze week met je te delen:

HOE je dat doet: doelen halen met focus

Ik ben namelijk een praktisch mens en kan er slecht tegen als dingen abstract blijven. Als een term, woord of visie abstract blijft, kun je het niet voelen of aanpakken. En gebeurt er dus… helemaal niks. Probeer dus altijd voor jezelf om een abstract iets, tastbaar te maken. Juist in blogs, video’s en webinars, waar jij je kostbare tijd in stopt om het te volgen vind ik het dus noodzakelijk om eenvoudige praktische stappen te delen. Zodat je ook werkelijk in beweging komt. Vandaag dus de 5 stappen om je doelen te halen met focus.

Stap #1: Je verlangen

Verlangen is dé motor van jou en dus ook van je bedrijf. Als jij niet weet wie je bent en wat je ECHT wilt. Dit is dus niet datgene wat je verwacht of denkt te moeten doen. En dat kan zo klein of groots als bij jou past. Je hoeft echt niet de nieuwe Nelson Mandela te zijn om het verschil te kunnen maken. Iedereen kan op zijn of haar manier het verschil maken. Zolang jij stappen zet in lijn met je ware verlangen dan levert dit je mega motivatie op. Doe je dit niet in lijn, dan zal je vaker beren op de weg zien en jezelf afleiden.

Stap #2: Maak een plan

A dream without a plan is just a wish. Die uitspraak ken je ongetwijfeld. Maar doe je het ook, plannen maken?! Ook voor deadline junkies werken plannen beter dan 100 dingen half doen. Een plan maken, kan namelijk precies op jouw manier. Heb je een prachtig idee. Ga het dan niet in hyper-focus-mode meteen dezelfde dag tot in detail uitwerken. Dit is namelijk ook een vorm van afleiding 😉 Schrijf je idee en plan op, op maximaal één A4. Wacht een week en kijk dan hoe je ermee verder gaat.

Stap #3: Kom meteen in beweging

Is het na een week nog steeds een briljant idee. Dan maak je het plan concreter met acties en een tijdlijn. En zet vervolgens meteen de eerste stap(pen) om in beweging te komen. Maakt niet uit hoe klein deze stap is. Dit is namelijk de allerbelangrijkste stap van allemaal. En hoe langer je ermee wacht, hoe moeilijker het wordt om te starten. En beter nog: zet de eerste 5 stappen.

Stap #4: Blijf in beweging

Hierna wordt het meestal uitdagender. Je eerste halleluja-energie ebt een beetje weg en je raadt het al…obstakels dienen zich aan. Obstakels zijn ideaal om jezelf mee af te leiden. Je kunt er helemaal in verzuipen (weg tijd, energie en impact) Je kunt ze gebruiken om jezelf op iets anders te richten (voor een shotje korte termijn genot) Je kunt ze negeren (ik heb daar slechte ervaringen mee 😉) Eén ding is zeker. Als jij je NU door obstakels of tegenwind uit het veld laat slaan. Dan gebeurt dat in de toekomst net zo hard bij iedere nieuwe tegenslag. Belangrijk hierbij: schat van tevoren mogelijke hobbels in en bedenk wie/ wat/ welke hulp(bronnen) je daarvoor kunt inzetten. Hoe sneller je doorgaat en in beweging blijft hoe groter de kans dat jij je doel gaat halen. Bonus: je groeit als je niet afhaakt door een obstakel.

Stap #5: STOP met saboteren

Leer jezelf kennen. Leer ook van jezelf en je acties. Door achterom te kijken (evalueren & reflecteren) en vooruit te kijken. Te bedenken wat de uitdagingen worden tijdens jouw expeditie ondernemerschap. Iedere expeditie is doordacht. Alleen als je doordenkt en je hulpbronnen in zicht hebt gaat het je lukken om te slagen als het moeilijk wordt. Don’t be the victim, be your own hero. Kijk maar eens naar mensen zoals Oprah, Richard Branson en John de Mol. Zij zijn het bewijs. Zij zijn ook gewone mensen, die niet alles zelf kunnen. Maar ze weten wél waarvoor ze hulp inschakelen. Daardoor gaan ze als een sneltrein. Blijven continue in beweging om hun missie na te jagen.   De grootste winst in alle stappen zit hem in jezelf bewust te zijn:
 • Bewust of een prachtig idee, dat ook echt is
 • Bewust of ditzelfde idee niet een afleidingstactiek is
 • Bewust van de stappen die je te zetten hebt
 • Bewust van je (non-)acties
 • Bewust welke hulp jij nodig hebt
 • Bewust lering trekt uit je acties en daarop voort borduurt
  En jij? Hoe zit het met jou en focus:

Als je heel eerlijk tegen jezelf bent, in welke stap valt voor jou het meeste winst te behalen?

Welke stap ga jij vandaag nog zetten, om je focus te verbeteren?

Ik ben razend nieuwsgierig jouw antwoorden op deze 2 vragen. Deel je het onder het blog met me?! Resumé: om je doelen te behalen heb je nodig
 1. Vind je verlangen
 2. Maak een plan
 3. Actie in de taxi
 4. Blijf in beweging
 5. Stop zelf-sabotage
  Heb je het idee dat er voor jou winst te behalen valt op bovenstaande focus stappen? Dan heb ik iets voor je. Aanstaande donderdag geef ik mijn online masterclass Art Of Focus , waarin ik bovenstaande stappen uitgebreid uitleg en je help om in beweging te komen. Super waardevol om aan deel te nemen. Claim hier je ticket. Ik zie je graag aanstaande donderdag om 10.00 uur. Nou dat was hem voor vandaag. Volgende week laat ik je korte metten maken met afleiding. Hoe vaak denk jij dat we gemiddeld afgeleid raken op een dag?

!!!!!Gemiddeld 500x per dag!!!!!!!

Nou alles daarover in mijn volgende blog. Dankjewel voor het lezen en ik kijk uit naar je reactie. Mocht je het leuk vinden om me beter te leren kennen. Voeg me dan gerust toe aan je netwerk. Tot donderdag 😉 Mooie dag en lieve groet, Marleen
Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down